Hoe kom ik van het piekeren af?

Een gestresst leven

We leven in een maatschappij waarin stress niet meer is weg te denken. Het hoort erbij. Druk, dat zijn we allemaal. Meer en meer ‘druk zijn’ leggen we onszelf toe. Of ik die extra taken op het werk nog even over kan nemen? Jazeker. Want elke collega kan dit. Elke avond een activiteit inplannen? Tuurlijk. Want mijn vriend(inn)en doen het ook. Dat ik ’s avonds niet in slaap kan komen? Ach, het hoort erbij. Iedereen die ik spreek heeft daar last van. Is dit normaal? Nee! Kan je leren hoe deze stressgevoelens je leven niet meer bepalen? Ja!

 

Bijna alle welvaartsziekten zoals burn-out, alzheimer en hart- en vaatziekten zijn gerelateerd aan stress. Omdat deze ziekten er pas op latere leeftijd insluipen, hebben wij niet in de gaten dat stress hiervan de oorzaak is. Maar hoe werkt stress precies?

Stress bepaalt alles

Heb jij last van stress, dan worden alle andere lichaamseigen functies uitgeschakeld. Dit hebben we te danken aan ons oerbrein. Stel je voor. Je leeft in de oertijd in het bos en ineens sta je oog in oog met een beer. Wat doe je? Juist. Vluchten! Binnen een fractie van een seconde reageert het lichaam hierop. Je zicht wordt scherper, je hart gaat sneller kloppen, je aderen worden verwijd zodat het bloed sneller kan stromen. Yes je bent er klaar voor om zo hard mogelijk weg te rennen. In deze situatie is het niet belangrijk dat jij je nog kan voortplanten. Is het niet belangrijk dat jij je eten kan verteren. Deze processen worden tijdelijk stopgezet. Eindelijk. De beer is weg. Je kan weer rustig ademhalen. Het is tijd om te relaxen. Dit is een natuurlijk proces en is gezond.

Wat doet stress met je lichaam?

Maar in de huidige maatschappij zitten wij constant in een hoog stresslevel. Vaak gebeurt dit op onbewust niveau. Als je lichaam geen kans krijgt om te relaxen, sluipen langzaam gevoelens van onzekerheid, moodswings, angsten en vermoeidheid naar binnen. Maar ook fysieke klachten, zoals darmproblemen, dunne haren, -huid, -nagels en gewichtstoename treden toe. Het is tijd om aan de bel te trekken. Stress is ons natuurlijke waarschuwingssysteem, geen enkel proces in het lichaam is belangrijker dan dat. Op lange termijn met grote gevolgen van dien.

 

Gun jezelf weer de kans om te luisteren naar je lichaam. Kom maar op met meer energie en positieve gedachten! Laat het onkruid uit je hoofd verdwijnen. Laat het niet zover komen dat jij later niet van je oude dag kan genieten, door een ziekte die je hebt opgelopen van een leven lang stress. Voorkomen is beter dan genezen. Benieuwd hoe je dit aanpakt?