Stress zoekt altijd zijn balans

Wat is het eerste waar jij aan denkt bij stress? Zie jij stress als iets supernegatiefs en wil je daar zo snel mogelijk vanaf? Of denk je juist, ach het hoort erbij, iedereen heeft er wel eens last van. Dus het is heel normaal. Nu kom ik tenminste ergens.

Stress is ook positief

Laat ik vooropstellen dat het hebben van stress ook een positieve kant heeft. Wie zorgt er ‘s ochtends ervoor dat jij uit bed kan stappen? Dat is stress. Wie zorgt ervoor dat jij die prestatie kan leveren voor die belangrijke wedstrijd? Of dat jij knalt bij die presentatie zodat jij die bazen overtuigd? Ook dat is stress. Superfijn om te hebben dus! Als het daarna maar tijd is om de beentjes omhoog te gooien, te sporten of een andere hobby uit te voeren wat rust geeft. Want op deze momenten zoekt stress zijn balans, krijgt het lichaam rust en tijd om op te laden en aan te sterken. Op naar een volgende uitdaging.

Chronische stress

Maar houden stressvolle gebeurtenissen aan in jou leven? Sluimerende gebeurtenissen of stapelen momenten van druk zich op? Dan spreken we van chronische stress. De stress waar we voor moeten uitkijken. Want het lichaam houdt zich continu in een actieve modus wat ontzettend veel energie kost. Als een lichaam de hele tijd ‘aan’ staat kan dit grote lichamelijke en mentale gevolgen hebben. Denk maar aan sneller geïrriteerd raken, slaapproblemen, ongeduldigheid, gevoelig voor licht- geur en geluid, meer of minder eten en/of vermoeidheid.

De manier hoe jij naar de situatie kijkt

Waar het om draait is de manier hoe je naar een situatie kijkt en hoe je er uiteindelijk mee om gaat. Blijf je erin hangen of lukt het jou om makkelijk los te laten. En is de periode van stress geweest, keert het lichaam vanzelf weer in relaxstand. Een supergezond proces eigenlijk. Het lichaam heeft het nodig om af en toe even gestresst te zijn, alert, spanning te voelen. Stress beschermd ons voor gevaar wanneer ons leven bedreigd wordt maar zorgt er ook voor dat we in een alerte toestand komen zodat we prestatie kunnen leveren voor een wedstrijd. Of die belangrijke toets kunnen halen. Want de lichamelijke functies die opspelen zijn bij positieve als negatieve stress hetzelfde. Houdt deze negatieve stress (maar ook positieve, want de lichamelijke reacties blijven hetzelfde) lang aan, zonder dat jij jezelf een moment rust gunt om adem te halen, om te herstellen, treden er op lange termijn vervelende klachten op.

Eén groot spel

Eigenlijk is het leren luisteren naar je lichaam één groot spel. Een leuke zoektocht naar het vinden van de juiste balans. Want deze balans is voor iedereen anders. Stresservaringen zijn voor iedereen anders. Gedachten over een situatie zijn voor iedereen anders. Dat maakt het spel zo interessant om te spelen. En het kan zomaar zijn dat jij op een punt staat in jouw leven dat je even de instructies niet meer weet. Deze balans ver te zoeken is, de stress zover heeft opgelopen dat je wel iemand kan gebruiken om met je op zoek te gaan naar nieuwe inzichten. Dat is een taak van YOUfirst coaching. Om het spel aan te gaan en de positiviteit, meer rust en balans terug te brengen in je leven, met en zonder stress.